Poistenci prevenciu stále podceňujú

18.04.2008 Celý región

Bratislava 16. apríla 2008. Využívanie preventívnych prehliadok v zdravotnej poisťovni (ZP) DÔVERA z roka na rok stúpa, vlani medziročne o necelú desatinu.
Nič to však nemení na tom, že ľudia bezplatnú prevenciu garantovanú zákonom podceňujú. Vlani sa nezrealizovala ani polovica potenciálnych preventívnych vyšetrení. Najmenej práce mali urológovia, najviac praktickí lekári pre deti.

Zo štatistík ZP DÔVERA vyplýva, že dospelí sa viac starajú o zdravie svojich potomkov ako o to vlastné. Prevenciu predchádzajúci rok absolvovalo v priemere takmer deväť z desiatich detí do 15 rokov. K praktickým lekárom pre dospelých išlo len zhruba päť poistencov z desiatich. Praktický lekár pritom môže odhaliť rizikové faktory srdcovo-cievnych ochorení, z krvi zistí nebezpečnú hladinu cholesterolu alebo anémiu. Robí aj testy na okultné krvácanie avizujúce rakovinu hrubého čreva a konečníka.

Odkedy ZP DÔVERA vlani v lete spustila program Rakovina hrubého čreva a konečník a lekárom zvýšila platby za vyšetrenie okultného krvácania, frekvencia tohto výkonu vzrástla až o dve tretiny. „Podporujeme však všetkých zmluvných lekárov vo výkone preventívnych prehliadok. Ako často ich robia, im zohľadňujeme vo vyšších platbách, “ hovorí manažérka odboru zdravotnej politiky MUDr. Andrea Herchelová.

Mierne nižšiu „popularitu“ ako praktickí lekári majú zubári. Stomatologická prevencia v záznamoch zdravotnej poisťovne nedosahuje ani polovičné využívanie. ZP DÔVERA v minulom roku uhradila 110 mil. Sk za 436-tisíc preventívnych prehliadok u stomatológov, potenciálne ich mohlo byť až 970-tisíc. Treba však uznať, že reálny počet preventívnych vyšetrení v zubárskom kresle je vyšší. V evidencii zdravotných poisťovní totiž nefigurujú vyšetrenia u nezmluvných zubárov, u ktorých si pacienti platia sami.

Využívanie preventívnych prehliadok u gynekológov predstavovala zhruba 40 percent. Inak povedané, išli na ňu štyri ženy z desiatich. Lekári tak mohli zistiť, či im nehrozí napríklad rakovina prsníka alebo krčka maternice, u žien po menopauze vedia odhaliť aj osteoporózu.

Najviac zanedbávanou preventívnou prehliadkou roku 2007 bola urologická. Spomedzi všetkých mužov nad 50 rokov sa v ambulancii u urológa objavilo len sedem percent, teda sedem zo sto. Pozitívne je aspoň to, že návštevnosť rastie.

Celkovo mali klienti najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne v predchádzajúcom roku nárok na 1,8 milióna preventívnych vyšetrení, absolvovali necelý milión. Zdravotná poisťovňa za ne zaplatila vyše 220 miliónov korún. V roku 2008 je pripravená uhradiť väčší balík za väčší počet preventívnych prehliadok - potenciálne viac ako dva milióny vyšetrení.
Mgr. Zuzana Horníková
 

Vyberte región